Codependent? Narcistisch?

Voor reacties en suggesties e.d.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
susanne
Berichten: 1
Lid geworden op: zo mar 03, 2019 11:24 am

Codependent? Narcistisch?

#1 Bericht door susanne » zo mar 03, 2019 12:34 pm

Hallo,
Mijn zus zit al vele jaren in een ongezonde relatie, functioneert niet en loopt bij diverse instanties. Ons contact bestaat alleen uit dat zij zich wanhopig en radeloos gedraagt. Zij is continue het slachtoffer, maar als je haar serieus neemt en laat merken dat je haar wil helpen om hem te verlaten, plaatst zij hindernissen of vertelt redenen waarom deze oplossing of actie niet kan. Zij heeft zelf aangedragen dat hij een narcist is en volgens haar doen de instanties weinig/zeggen weinig. Ik heb informatie opgezocht over narcisme en codepentie en het zou kunnen, maar ik weet het niet zeker. Ik zie mijn zwager bijna nooit en als ik hem zie, merk ik dat hij zich aan haar irriteert, niet respecteert, niet serieus neemt en openlijk flirt met andere vrouwen. Hij is weinig thuis hij gaat naar de kroeg, sporten en naar vrienden. Ik zie duidelijk een ongezonde relatie en er is geen liefde of genegenheid, maar of hij een narcist is? Ik ben jarenlang de gene geweest bij wie ze altijd terecht kon als ze mij nodig hebt en ik doe alles wat ik kan om haar te helpen, te adviseren, ik zoek dingen op en uit en voor haar. Het probleem is dat als ik geen grenzen aangeef ze mij elke dag nodig hebt en ze je uren achterelkaar vertelt dat alles een puinhoop is, dat ze het niet meer aankan/weet en dat ze op haar tandvlees loopt. Het probleem is dat ze dit al jarenlang vertelt en dat ik zo met haar te doen had dat ik ervan wakker lag. Ongeveer zes jaar geleden zei ik schrijf je alvast in bij de woningbouw, toen zei ze als hij erachter komt weet ik niet wat hij doet. Ik zei gebruik mijn adres als postadres, ze heeft het gedaan maar ze heeft het laten verlopen en er nooit naar gekeken. Jaren later begon ze erover dat ze nu wel weg wil, toen heb ik gezegd als ik overtuigd ben dat je het meent, zal ik de inschrijving betalen. Ze begon weg te kijken etc. Weer 2 jaar later heeft ze mijn vader zover gekregen, maar ze reageert alleen op woningen die in de juiste buurt zitten en niet op degene waar ze veel kans op maakt. Een instantie heeft met haar urgentie aangevraagd, maar die is afgewezen. Ze vraagt ook constant dingen die ik vroeger voor haar opzocht ( bijv. hoe laat gaat de bus) en nu zeg ik zoek het op deze site of op google. Het grootste probleem voor mij is dat ze mij meerdere keren per week belt of mailt, met haar wanhopige verhalen. Ik heb vaak tijdelijk het contact verbroken, maar zodra er contact is begint het van voren af aan. Ik neem de telefoon niet op en beantwoord haar mail niet, maar ze blijft het proberen. Ik zeg altijd leg je probleem voor aan de instantie die jouw helpt ( ze heeft 3 instanties die haar helpen met geestelijke hulp, begeleiding, opvoeding etc). Van mijn vader hoor ik dan terug dat ik niet thuis geef en dat ze niet begrijpt waarom.
Ik heb het vele malen via de mail en gesprek uitgelegd. Ik weet niet of het beeld duidelijk is, maar ze stalkt me, en manipuleert en is een slachtoffer die zich niet laat helpen. Ik merk ook soms dat ze liegt. Ik en mijn vriend hebben heel veel aan haar gegeven en betaald, maar ze wordt dan verlegen en bedankt je nooit. De laatste keer dat ik haar zag is ze hier de hele dag gebleven, ik heb geprobeerd alles te beantwoorden wat ik kon. Ze heeft altijd 1001 problemen en vragen. heel veel is als ze op zich zelf zou wonen, hoe duur de lasten zijn, wie de goedkoopste is, hoeveel is een uitkering, waar kan ik goedkope meubels kopen etc. Ik heb voor haar ogen heel veel dingen opgezocht en uitgelegd over toeslagen en toen een spreadsheet gemaakt met inkomsten en uitgaven, ik wilde het uitprinten maar dat hoefde niet. Ik verwacht dat ze zich opgelucht voelde, geholpen, minder stress etc, maar toen ik klaar was had ze haast om naar huis te gaan, geen bedankt voor al deze uren en ze ging net zo gestressd snel naar huis. Ik blijf achter met een gebruikt gevoel, woede en verdriet en hoofdpijn. Ik heb ook vaak het gevoel dat het gaat om de aandacht en dat de vraag niet belangrijk is en dat ze niet luistert naar het antwoord. Is ze een codependent? niet tegenover mij! Ik wil graag een brief aan haar schrijven en dan het contact helemaal verbreken.

Anna
Site Admin
Berichten: 17617
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Re: Codependent? Narcistisch?

#2 Bericht door Anna » di mar 05, 2019 1:11 pm

Wat een moeilijke situatie Susanne. Misschien kun je haar het boek 'Als hij maar gelukkig is' van Robin Norwood geven. Dat geeft veel inzicht in de problematiek, en er staat een goed stappenplan in.

Misschien ook goed voor jou zelf om te lezen, als je dat nog niet gedaan hebt. En om de aandacht meer op jezelf te richten en gezondere grenzen te ontwikkelen. Een ander goed boek dat inzicht geeft in wat gezonde en ongezonde grenzen zijn, en hoe je gezondere grenzen kunt ontwikkelen is: 'Grenzeloos liefhebben' van Pia Mellody:
https://www.bol.com/nl/p/grenzeloos-lie ... 048909844/

En voor je zus is het misschien ook goed om video's te bekijken op het YouTube gedeelte van dit forum. Ik heb mijn Nederlandse vertaling in tekst erbij gezet. Hieronder 2 voorbeelden die ze zou kunnen bekijken (maar er staan er daar meer):

Hoe je het patroon van de beschadigende macht die een narcist over je heeft kunt doorbreken:
viewtopic.php?f=27&t=1295

Hoe je de narcist kunt ontmaskeren in de rechtbank en bij de psycholoog:
viewtopic.php?f=27&t=1297

Groeten,
Anna

Plaats reactie