NORWOODGROEP FORUM

Het is momenteel Di Dec 11, 2018 9:49 am

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichtenonderwerp: Stap vijf
BerichtGeplaatst: Di Mar 30, 2010 2:28 pm 
Offline
Site Admin

Lid geworden op: Vr Nov 05, 2004 10:09 pm
Berichten: 17297
Stap 5

We hebben tegenover God, onszelf en een medemens de eigenlijke aard van wat we verkeerd hebben gedaan toegegeven.

In de vierde stap hebben we de balans opgemaakt. Dat is een momentopname. Wie deze stap vaker zet, ontdekt dat de balans voortdurend in beweging is. Niet alleen omdat we nieuwe balansposten ontdekken, maar ook omdat we ze steeds anders beoordelen.

We ontdekten dat we feiten misschien heel aardig op een rijtje konden zetten, maar hoe we feiten ervaren is een heel andere zaak.
Er met een ander over praten is een noodzaak. Niet omdat een ander het moet weten of om de nieuwsgierigheid te bevredigen, niet om vergeving of straf te krijgen. Nee, het is noodzakelijk voor jezelf. Als je niet praat, slaan je gedachten snel op hol: of alles wordt veel te groot en te zwaar, of we praten zo in onszelf dat we alles 'logischerwijs' wegredeneren.

Eerder zijn wij kunstenaars geworden in het oppotten en opzouten van alles wat ons dwars zat. Het werd onze tweede natuur en we hadden niet in de gaten welke gevolgen dat had voor ons lichaam en onze geest.
Door er met een ander over te praten moet je woorden geven aan gedachten. Gedachtestromen zijn immers moeilijk te kanaliseren. Woorden moet je kiezen, woorden zijn exacter. De ander kan, als je op hol dreigt te slaan even een time-out inlassen, zodat je weer met beide benen op de grond komt te staan. Als je jezelf schoon aan het praten bent, kan de ander je even terug bij de les halen.

De vijfde stap is de stap van openheid en eerlijkheid. Bij de eerste stap moesten wij toegeven dat onze obsessie ons leven stuurloos had gemaakt. De vijfde stap geeft een nieuwe opdracht: toegeven aan een ander dat we zelf zwakheden hebben.

Je kunt je vertrouwen schenken aan iemand binnen of buiten de groep. Groepsleden kennen de denkwijze van een relatieverslaafde, de trucs en tranen, de schaamte en vernedering, de listen en lagen, uit eigen ervaring. We hebben, in grote lijnen, allemaal gelijksoortige ervaringen. We kennen de pijn en angst, maar ook de vreugde van het loslaten en de onderliggende verbondenheid.

Deze stap geeft ruimte. Je krijgt een ander, meer realistisch beeld van jezelf en je ruimt je geheimen op. Je krijgt het gevoel vrijer te kunnen leven. Je krijgt de mogelijkheid om je leven op te bouwen.

We ontdekten: hoe 'groter' we ons in het verleden maakten, des te 'kleiner' werden we. In de vijfde stap maken we ons 'klein' en worden we 'groot'.


Omhoog
   
 
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kan niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kan niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kan niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited