Stap vier

Wij hebben door middel van diepgaand zelfonderzoek een eerlijke inventaris van morele waarden opgemaakt van onszelf.
Gesloten
Bericht
Auteur
Anna
Site Admin
Berichten: 18602
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

Stap vier

#1 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:24 pm

Stap 4 (een kortere versie)

We maakten een diepgaande en onbevreesde morele balans op van ons leven.

Het doel van de grondige en morele inventaris is om uit de brij van verwarring en tegenstrijdheden te ontdekken wie we werkelijk zijn. We starten een nieuw leven en moeten af van de lasten en valkuilen die ons overheersten.
Ons obsessief gedrag heeft ons realiteitsbesef vertekend. En het daarom onmogelijk gemaakt er goed mee om te gaan. Oorzaak en gevolg zijn door elkaar gaan lopen.

Het is heilzaam om in eerste instantie te kijken naar je eigen aandeel in je problemen. Eerlijk en zonder zelfmedelijden. Welke negatieve houding hadden we ontwikkeld? We vroegen ons veel af. Hoe staat het met onze zelfzucht? Onze hebzucht? Afgunst, onverdraagzaamheid en oneerlijkheid? Onze wrok, zelfmedelijden en angst? Welke rol hadden we gespeeld in de omgang met onze medemens? Met onze partner, ouders, kinderen, familie, vrienden, collega's en anderen?

We leerden dat hoogmoed en zelfmedelijden de grootste struikelblokken waren om een gezond en evenwichtig leven te leiden, om innerlijke rust te krijgen.
Als je naar de uitkomst kijkt, zie je dat de enige factor waaraan je echt iets kunt veranderen jij zelf bent. Anderen en omstandigheden veranderen lukt niet. Je verleden veranderen lukt nooit. Zelf veranderen kan wel.

De stap daagt ons uit de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven weer op te nemen. Een morele balans opmaken is een zware klus. Wat er aan de negatieve kant staat is niet zo moeilijk te bedenken. Maar vandaag zijn er meer positieve posten te boeken. Je bent vandaag naar de groep gekomen, het bewijs dat je de moed wilt opbrengen je leven te veranderen. Door naar de groep te komen help je je medegroepsleden. Jouw persoonlijke ervaringen zijn waardevol voor ons allemaal, het is een deel van ons genezingsproces.

We oordelen en veroordelen niet, je kunt op medeleven rekenen. Wij zijn immers allemaal mensen die fikse deuken hebben opgelopen.

Anna
Site Admin
Berichten: 18602
Lid geworden op: vr nov 05, 2004 10:09 pm

#2 Bericht door Anna » di mar 30, 2010 2:27 pm

Ik wil even een opmerking maken over dat woord 'onbevreesd' of 'zonder angst' ('fearless' in de oorspronkelijke AA tekst). Volgens mij gaat het er niet om dat je het moet doen zonder angst, of dat je het zonder angst moet kunnen, maar dat je je niet door je angst om naar jezelf te kijken moet laten weerhouden. Het gaat er vooral om eerlijk te zijn. Dus om de negatieve kanten van jezelf eerlijk onder ogen te zien en te benoemen.

Gesloten